Hoe brandveilig is mijn houten woning?

14 september '23

Een van de eerste vragen die wordt gesteld bij een houten woning gaat vaak over de brandveiligheid. Want hoe zit dat nu precies met brandgevaar aangezien hout uitermate brandbaar is? Geen reden tot zorg, want wist je dat hout in de meeste gevallen brandveiliger is dan beton? Britse architect Andrew Waugh ontwierp in 2008 het eerste houten gebouw van negen verdiepingen van het Verenigd Koninkrijk: “Een CLT-gebouw kan uiteindelijk brandveiliger zijn dan een gebouw van beton.”

image alt

Veilig en voorspelbaar

Hoewel een betonnen gebouw op het eerste gezicht brandveiliger lijkt dan een van hout, is dit dus niet het geval. Hout heeft namelijk een voorspelbaar brandgedrag. Zo is massief hout niet makkelijk ontvlambaar. Wanneer je een massief blok hout op een vuur legt, zal het hoogstens even smeulen, maar in de meeste gevallen dooft het vanzelf.

Brand bij (massieve) houtbouw verloopt volgens een zeer voorspelbaar karakter. Wanneer een houten gebouw in brand staat, tast het eerst de buitenste laag aan (verkolen). Terwijl deze buitenste laag langzaamaan verkoolt, behouden de binnenste lagen hun volledige constructieve capaciteit. De duur van het verkolen van de buitenste lagen wordt de inbrandsnelheid genoemd, die per houtsoort berekend kan worden. Daarnaast kan de brandwerendheid nog worden verhoogd door middel van brandvertragende platen en sprinklerinstallaties. Kortom, een houten woning is ontzettend brandveilig en zeer comfortabel om in te wonen.

Duurzame oplossing

Bouwen in hout is een duurzame oplossing die het probleem van het huizentekort sneller kan oplossen. Waugh: “Bouwen in hout zou juist kunnen helpen om die achterstand snel en op een verantwoordelijke manier in te lopen. Houtbouw is dé oplossing voor bouwen in hoge dichtheden in de stad én kan helpen bij de oplossing van de klimatologische noodtoestand.”

Bron: 'Het bouwen van morgen is met hout' | BPD Ontwikkeling

Een woning kopen? Zo werkt het!
Zo werkt het! Bekijk het woningaanbod