Een oase van luxe, ruimte én rust

4 juni '21

Een nieuwe fase van Waterrijk. En dat betekent nieuwe woningtypen met nieuwe namen. Namen die allemaal verwijzen ​naar de paradijselijke 17e eeuwse buitenplaatsen, net buiten de stad. Want dat is Waterrijk ook: een moderne oase van luxe, ruimte én rust. Van Landskroon tot Royestein

'Verrukkelijke gekke rotstad'

Net buiten Amsterdam vind je de ruimte, de luxe en de paradijselijke rust van Waterrijk in het populaire Weespersluis, vlakbij de (Utrechtse) Vecht. Op 10 minuten rijden van Amsterdam of 16 minuten met de trein. In een ver verleden had het weidse landschap, de rust en de ruimte langs de landelijke Vecht ook al een grote aantrekkingskracht op de bewoners van Amsterdam, die ‘verrukkelijke gekke rotstad’. 

 

image alt

Arcadische plekken

Welgestelde Amsterdamse burgers uit de drukke en vaak ook stinkende stad lieten buitenplaatsen aanleggen. Arcadische woonomgevingen met fantastische siertuinen, lusthoven, standbeelden, theekoepels, (productie)bossen en grote herenhuizen of zelfs kasteeltjes om in de zomermaanden te wonen. Een heerlijk luxe leven, in de rust en de weidsheid van de natuur.

Ook in Waterrijk woon je luxe, net buiten de stad, aan het water en omgeven door ruimte en rust. In woningtypen waarvan de namen verwijzen naar de 17e en 18e eeuwse buitenplaatsen, met een rijke historie, die deels nog bestaan of die we alleen kennen van tekeningen of prenten.

Afb. Buitenplaats Petersburg langs de Vecht. (prent, 18e eeuw). Bron: Collectie Het Utrechts Archief

image alt

Buitenplaats Lindenhoff

Royestein was zo’n buitenplaats, niet langs de Vecht, maar in Amerongen op de Utrechtse Heuvelrug. Van deze buitenplaats is helaas niets meer over, alleen de naam, een aantal tekeningen en een huis met de naam Royenstein. Ook in Amerongen ligt nog steeds de buitenplaats Hoogerwerf (type E).

De buitenplaatsen Kroonesteyn en Meerleveld lagen beiden in het huidige Baambrugge, vlakbij Amsterdam en de Vecht. Het (gerestaureerde) woonhuis van Kroonesteyn was ooit onderdeel van een landgoed en fungeerde lange tijd als boerderij. Buitenplaats Meerleveld is lang geleden al verdwenen in de geschiedenis - alleen de naam op een hek van een woonhuis op de locatie nog waar het ooit lag herinnert nog aan de bijzondere plek.

Buitenplaats Lindenhoff bestaat gelukkig nog steeds. Het mooie statige woonhuis is zelfs gerestaureerd en in het voormalige koets- en tuinhuis is de bekende boerderij Lindenhoff gevestigd, leverancier van dagverse producten aan veel restaurants in het land. Ook de lusthof Overdam aan de Vecht in Nigtevecht is deels bewaard gebleven.  

Afb. Buitenplaats aan de Vecht (prent 18e eeuw). Bron: collectie Het Utrechts Archief. 

image alt

'Genaemt Lantscroon, geleegen tusschen Muyden en Weesp'

Helaas zijn in de loop der tijd veel buitenplaatsen gesloopt, verdwenen en in de vergetelheid geraakt. Dat geldt bijv. voor buitenplaats Landskroon dat ooit lag tussen Muiden en Weesp`, vlakbij Weespersluis. Alleen een begraafplaats ‘Landscroon’ herinnert nog aan deze buitenplaats. Hetzelfde geldt voor buitenplaats Puntenburgh, ooit eigenaar van een Amersfoortse zeepproducent. In de jaren ’30 gesloopt, op de plek staat nu een mooi rusthuis voor senioren: Puntenburg. 

Afb. De Vecht bij Weesp (aquarel 18e eeuw). Bron: collectie Het Utrechts Archief. 

Woon jij ook graag in die oase van luxe, ruimte én rust?

Zie jij jezelf wonen in buitenplaats Waterrijk? In die oase van luxe, ruimte én rust, net buiten Amsterdam? In de fantastische hoekwoning 'Royestein' of in de vrijstaande villa 'Overdam'? Schrijf je dan in als belangstellende!

Schrijf je in voor buitenplaats Waterrijk