Welkom in ’t Breedland

28 mei '21

Wonen in Weespersluis betekent leven tussen natuur en water. Naast de drie parken die Weespersluis straks krijgt, grenst Waterrijk aan een uniek stuk landschap dat zich uitstrekt over de gehele lengte van Weespersluis: ’t Breedland. Een natuurlijk landschapspark van circa 100 hectaren (200 voetbalvelden). Tjakko Smit, projectdirecteur bij gebiedsontwikkelaar BPD, vertelt over zijn favoriete stuk natuur in Weesp en neemt je mee in de kleine én grote verrassingen die dit ruige landschap te bieden heeft.

image alt

Oud Hollands landschap

"Om de natuurwaarde van de flora en fauna in ’t Breedland te vergroten, hebben jonge én oude Weespers in maart 2021 vol enthousiasme 5.000 inheemse bomen en struiken geplant", vertelt Smit. "Deze waren gedoneerd door de stichting ‘Meer Bomen Nu’. ’t Breedland blijft een ruig landschap, dat minimaal beheerd wordt. Er zijn waterrijke gebieden, bosgebieden en gebieden met ruig gras. Bijzonder aan de weilanden in Nederland is dat de natuur het weer overneemt als je een gebied met rust laat. Tot een paar jaar geleden werd ’t Breedland tien keer per jaar netjes gemaaid. Nu wordt het weer een oud Hollands landschap waar de natuur zijn gang kan gaan en wij te gast zijn. Dan groeien vanzelf berken, elzen en populieren."

image alt

Gevoel van buitenleven

Ook weidevogels en kleine amfibieën zoals de rugstreeppad, de heikikker en de ringslang maken van dit graslandschap hun thuis. Op warme zomeravonden wandel je hier straks tussen het gezang van een zwaluw en het kenmerkende ‘borrelende’ geluid van de heikikker. Even weg van de drukte van alledag volg je het laarzenpad voor een goeie wandeling. Dat geeft een heerlijk gevoel van vrijheid en buitenleven.

Smit vertelt enthousiast verder: "Tijdens een wandeling door het landschap kom je ook de zogenaamde ‘eendenkooi’ tegen. Een eendenkooi is van origine een grote vijver, omringd door riet en smalle sloten. De plek straalt rust uit, waardoor overvliegende eenden hier vanzelf neerstreken. Nu dient het vooral als een heerlijke oase van rust voor wandelaars en is het één van de groenste plekken van ’t Breedland geworden."

image alt

Toegang vanaf het water

Vanuit je woning in Waterrijk 4B2 stap je zó ’t Breedland in. Maar het eiland 4B2 heeft ook via het water een eigen toegang. In de winter pak je je schaatsen en ben je binnen enkele minuten bij het natuurgebied. In de zomer vaar je met de kano zo ’t Breedland in om vanuit daar verder te wandelen. Van hardlopen tot skeeleren, van yoga tot een flinke wandeling met de hond. Ook kinderen hebben hier volop de ruimte om lekker te ravotten, kikkers vangen of hutten bouwen. Het landschap nodigt uit om in beweging te komen!

Bekijk het woningaanbod Wil je ook in Waterrijk wonen?
Lees meer over het kopen van een huis Hoe koop je een woning?