Visie op Lanenrijk

Lanenrijk is naast Waterrijk en Vechtrijk een van de deelgebieden van Weespersluis, de nieuwe wijk in de Bloemendalerpolder, het gebied tussen het IJsselmeer, Muiden en het historisch centrum van Weesp. Centraal in de opzet van de gehele wijk is het creëren van een landelijk 'buitengevoel', daarbij teruggrijpend op de sfeer van de groene en ruime tuindorpen en -wijken in de jaren '20 van de vorige eeuw. En architectonisch geïnspireerd op een van oorsprong landelijke Zwitserse bouwstijl uit het fin de siècle. 

 

image alt

Het park aan de Muiderslotlaan

Net als de andere twee wijken heeft Lanenrijk een geheel eigen stijl en sfeer. De wijk heeft een ruime en groene opzet, grenzend aan zowel een park als het water, met brede lanen en sfeervolle hofjes waar kinderen ongestoord en veilig kunnen spelen (en opgroeien). En met afwisselend georiënteerde woningen met rijk gedecoreerde gevels in afwisselende kleuren. 

De nieuwste fase van Lanenrijk grenst aan de noord- en oostzijde aan een vaart, en aan de zuid- en westkant aan een (toekomstig) park. Een ideale plek om te sporten, te varen, te picknicken, te zonnen of in de zomer heerlijk van de schaduw te genieten. 

image alt

Van oorsprong Zwitsers

De stijl van de woningen in Lanenrijk is geïnspireerd op de zogenaamde Zwitserse 'chaletstijl' die rond 1900 in alle delen van Nederland veel werd toegepast in de luxe woningbouw (villa's) en bij openbare gebouwen.

De stijl vindt z'n oorsprong in de Zwitserse Alpen, voor Europese welgestelden rond 1900 een populaire toeristische (en romantische) bestemming. In de ongerepte Alpen raakte men geïnspireerd door de traditionele levensstijl in de bergen. Ook de traditionele bouwstijl van de Zwitserse houten boerderij (chalet) werd een belangrijke inspiratiebron voor veel gefortuneerde opdrachtgevers, en in landen als Duitsland, België en Nederland vertaalden architecten deze naar een eigen stijl met veel gebruik van houten elementen. 


Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

image alt

Huis met de Kabouters

Kenmerkend voor de chaletstijl in Nederland is oa. een decoratief spel in het metselwerk, elegante dakkapellen, lichte erkers met veel glas, louvreluiken, kleine dakpannen met een ronde rand (tuile du nord) en prominente houten versieringen op de kop van de uitkragende zadeldaken. Vaak werd de chaletstijl gecombineerd met andere (historiserende) bouwstijlen, waaronder de neogotiek en de neorenaissance. 

Een van de meer bekendere voorbeelden van de chaletstijl is het 'Huis met de Kabouters' (architect Boerma, 1884) aan de Ceintuurbaan (251-255) in Amsterdam. Een overdaad aan versierend houtwerk op de prominente overstekende kappen.  

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Chaletstijl Lanenrijk

De chaletstijl was de belangrijkste inspiratiebron bij het ontwerpen van het gevarieerde aanbod aan woningen in Lanenrijk. Weliswaar niet zo uitbundig als veel villa's uit de vorige eeuw, maar veel stijlkenmerken vind je terug in Lanenrijk. De horizontale metselverbanden met geglazuurde stenen, afwisselend gekeimde buitenmuurafwerking, lofwerk onder de dwarskappen, sier rollagen over de gevel, kozijnen voorzien van roedeverdeling, raamluiken en gootklossen. Alles uitgevoerd in duurzame kwaliteitsmaterialen en mooi afgewerkt, zowel binnen als buiten. 

Ook de woningen in een eerdere fase van Lanenrijk zijn in een zelfde stijl ontworpen en inmiddels al gebouwd en opgeleverd. We kunnen daarom nu al laten zien hoe de toekomstige woningen er uit gaan zien. Hieronder een kort rondje langs oa. speelse dakkapellen, gekeimde (geverfde) gevels, speels metselwerk, overstekende kappen en louvreluiken. 

 

  Bekijk de nieuwe woningen
  Alles over een woning kopen