5 redenen waarom bouwen in hout de toekomst is

22 mei '23

Houtbouw wordt steeds populairder en dat is niet zomaar. Het is een duurzame oplossing om antwoord te geven op de vraag naar meer woningbouw. Wanneer jij in een houten woning woont, ben je milieubewust bezig. Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor een toekomstbestendige houten woning.

image alt

1. Het is een milieuvriendelijk alternatief

Bij de bouw van houten woningen wordt geen CO2 uitgestoten, maar bespaar je juist CO2. Hout neemt namelijk tijdens de groei CO2 op, en dit blijft zo lang de woning er staat opgeslagen in het hout. Belangrijk is daarbij wel dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Zo zorgen we goed voor Moeder Aarde en putten we haar niet uit.

2. Hout is een onuitputtelijk materiaal

Anders dan fossiele bouwstoffen (beton, cement) is hout onuitputtelijk, omdat je het steeds opnieuw kunt aanplanten en kappen. Bij houtbouw wordt er vaak gebruik gemaakt van hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Er wordt niet meer verbruikt dan dat er kan groeien.

image alt

3. Hout gaat lang mee

Als hout aan het einde van zijn leven is gekomen, dan volgt er bijna altijd weer een nieuw leven. Hout kun je onderhouden, schilderen en repareren. Keer op keer opnieuw. Vaker dan dat we het beseffen heeft het een houten object al een heel leven achter zich. Of het nu gaat om een houten snijplank of een hele woning. En als dan toch het einde gekomen is, dan kan iedere houtsplinter nog dienst doen als warmte- of energiebron. Sommige houten producten, zoals bijvoorbeeld de muren van woningen, gaan zelfs meerdere generaties mee!

4. Hout is zeer geschikt voor bouwconstructies

En daarmee kan er goed voldaan worden aan de eisen bij bouwbesluiten. Het is juist een van de meest efficiënte bouwmaterialen ter wereld. Dat heeft ermee te maken dat hout sterk en stijf is, maar óók licht en flexibel. Daardoor kan er dus perfect mee gebouwd worden!

image alt

5. Er is meer mogelijk op architectonisch vlak

Bij houten woningen wordt er vaak bewust nagedacht door architecten over het in zicht brengen van het hout. Dit draagt bij aan de esthetiek van de woning en kan een extra toevoeging zijn aan het interieur. Daarnaast zorgen houten interieurs ook voor een beter binnenklimaat. Win-win!

Veel voordelen

Houtbouw heeft ontzettend veel voordelen op het gebied van klimaat, circulariteit en gezondheid. Het is een groene en duurzame oplossing voor de woningbouw. Wordt jouw volgende woning er een van hout? Dan ben jij goed voorbereid op de toekomst! In Weesperhout worden alle woningen uitgevoerd in hout. Bekijk snel of jouw droomhuis ertussen zit!

Meer nieuws lezen? Nieuwsberichten
Ook wonen in Weespersluis? Bekijk het woningaanbod